Home 
De ambulancedienst 
GHOR 
KNRM
Brandweer Nes 
Brandweer Hollum 
SAR/traumaheli 
Over Kijlstra 
Contact met ons opnemen 
Links 
Nieuwsarchief 
Fotoalbum 
KNRM-Ameland

Anna Margaretha
Maria HofkerHonderdste patiënt KNRM
Dinsdag 15 november is voor de honderdste keer in één jaar een patiënt met de reddingboot van de KNRM overgebracht vanaf Ameland naar de vaste wal.
Nog niet eerder in de geschiedenis van de KNRM zijn in één jaar tijd zoveel patiëntentochten uitgevoerd.Kusthulpverleningsvoertuig


Station Nes


De nieuwe KNRM-truck is vandaag op Ameland aangekomen. De truck is van het merk Ginaf en is volledig naar de wensen van de bemanning afgebouwd. De truck wordt gestationeerd in het reddingstation te Nes en zal de oude wippertruck, type Unimog vervangen. De KNRM-truck zal net als de oude wippertruck vooral gebruikt worden om de rubberboot “Meun” naar de verschillende lanceerplaatsen te brengen maar deze truck heeft nog meer mogelijkheden. Het heeft een speciale carrosserie waarin ruimte is voor de bemanning én voor het verrichten van speciale taken. Zo is de nieuwe truck inzetbaar voor gewondenvervoer (er is ruimte voor 1 á 2 brancards) op moeilijk bereikbaar terrein en het is te gebruiken als mobiel communicatie-centrum tijdens zoekacties. Het is uitgerust met radar voor het volgen van de rubberboot en marifoon voor de communicatie met de boot, het boothuis en de Kustwacht. Daarnaast is de volledige wipperuitrusting in de truck aanwezig.Maria Hofker


Deze reddingboot is gebouwd door de Britse Royal National Lifeboat Institution (RNLI) en is volledig naar de Nederlandse wensen aangepast vandaar dat dit type officieel de naam Atlantic 75 Dutch Version draagt.

Het type Atlantic 21 (voorloper van de 75) heeft haar grote zeewaardigheid in Engeland en in Nederland al wel bewezen. Naarmate men vertrouwder raakten met de boot werden hulpverleningen bij windkracht 9 of meer geen uitzondering! Ze zijn in de loop der jaren regelmatig aangepast met oa. extra apparatuur aan boord en de  zitplaatsen voor bemanningsleden werden veranderd in een driehoeksopstelling.

 
Station Nes


Binnenkort zal aan het hulpverleningsplein in Nes begonnen worden met de bouw van een nieuw onderkomen voor het kusthulpverleningsvoertuig en de reddingboot Maria Hofker. De nieuwbouw zal plaatsvinden tegenover het huidige gebouw. Nieuwbouw is nodig omdat de door de komst van de nieuwe truck en boot het oude gebouw te klein geworden is.Samenwerking KNRM en ambulancedienst


De ambulancedienst maakt veelvuldig gebruik van de KNRM voor het vervoer van patiënten vanaf Ameland naar de vaste wal.
Men vaart dan vanaf de Ballumerbocht naar de veerbootsteiger in Holwerd waar een ambulance van de vaste wal klaarstaat om de patiënt over te nemen en verder te vervoeren naar een ziekenhuis.Boothuis Bertus BruinSponsors van boothuisTer ere aan:


Station Ballummerbocht


Nieuw boothuis.
Op 28 mei 2005 is het nieuwe boothuis van station Ballummerbocht van de KNRM officieel in gebruik genomen. De onthulling van de naam, "Bertus Bruin" is verricht door de weduwe van deze oud-schipper van de reddingboot.
Was er in het oude boothuis spraken van één ruimte die gebruikt werd als o.a. werkplaats, bemanningsverblijf en droogruimte voor de overlevingspakken, het station heeft nu de beschikking over een modern gebruik met apparte droogruimte, werkplaats en bemanningsverblijf.
Tevens is er een ruimte ingericht als reddingswinkel van de KNRM.
De inrichting van het bemanningsverblijf is geschonken door IKEA.


BemanningsverblijfWerkplaatsDroogkamer
Anna Margaretha


De nieuwe reddingboot ''Anna Margaretha'' type Arie Visser is vrijdag 28 mei 2004 aangekomen op Ameland. Deze meest moderne reddingboot is de zesde van deze klasse, die gestationeerd is op station Ballumerbocht. Deze reddingboot heeft 2 MAN-diesel motoren van elk 1000 pk die haar een snelheid geven van 34 knopen ( 63 km/uur). De totale lengte is 18,80 meter met een diepgang van 1,03 meter. Met dit schip wordt het mogelijk om 16 uur op vollekracht te varen wat betekent dat het o.a. tijdens zoekacties niet vroegtijdig terug hoeft te keren om te bunkeren (actieradius van 504 km).